Ørsted en Berkeley Haas bundelen de krachten voor duurzame energie ten dienste van mens en maatschappij

Ørsted, wereldleider in hernieuwbare energie, gaat een samenwerkingsverband aan met het Center for Responsible Business van Berkeley Haas, een gerenommeerd instituut aan de Universiteit van Californië. Het doel? Een brug slaan tussen technologie en maatschappij, en de sociale impact van duurzame energieprojecten naar een hoger niveau tillen.
De Berkeley Haas campus in Californië.
De Berkeley Haas campus in Californië.

Klimaatverandering wacht op niemand. Willen we de opwarming van de aarde tegengaan, moet de toegevoegde hoeveelheid hernieuwbare energie jaarlijks meer dan verdrievoudigen1. Het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van 2023 heeft het belang van een tijdige en omvangrijke transitie benadrukt. Het is niet alleen essentieel voor het milieu, maar ook voor het creëren van waarde voor mens en samenleving2.


Doel: de positieve sociale impact van hernieuwbare energie boosten

Hernieuwbare energie verder opschalen zal mogelijk een aanzienlijke impact hebben op gebieden als werkgelegenheid, opleiding, gezondheid, en milieurechtvaardigheid. Tijdens deze periode van een steeds snellere energietransitie is het daarom van belang dat de samenleving enerzijds hernieuwbare energie blijft steunen en dat er anderzijds voldoende aandacht is om de hele maatschappij te betrekken tijdens de uitbouw van hernieuwbare energie.

Als eerste energiebedrijf ter wereld met een gevalideerde en wetenschappelijk onderbouwde 'net zero'-doelstelling , heeft Ørsted de ambitie om een netto-positieve impact op de biodiversiteit te garanderen en is vastberaden om de positieve impact van hernieuwbare energie op de maatschappij te maximaliseren.

Ingrid Reumert, Senior Vice President en tevens Head of Global Stakeholder Relations bij Ørsted, verwoordt de visie treffend: "Onze missie bij Ørsted is om aan een wereld aangedreven door groene energie te bouwen, waarbij bedrijven meer teruggeven dan ze nemen. Het is een transformatie waarbij aandacht voor het klimaat, de natuur en mensen essentieel is. Samen met Berkeley willen we gemeenschappelijke criteria opstellen voor hernieuwbare energie die gericht is op de hele samenleving, en bewustzijn en actie stimuleren binnen onze sector om het welzijn van mensen en gemeenschappen die rond onze projecten wonen en werken te verbeteren.”


Samenwerking als sleutel

De samenwerking tussen Ørsted en Berkeley Haas aan de Universiteit van Californië streeft naar het creëren van een industrieel kader dat de sociale impact van duurzameenergieprojecten kan evalueren. Op die manier wil Ørsted zich een betrouwbare partner tonen voor lokale gemeenschappen door voordelen te bieden in de vorm van kwaliteitsvolle banen, opleiding, onderwijs, ontwikkeling van de toeleveringsketen en herstel van de biodiversiteit.

Ruben Dijkstra, Managing Director Ørsted Benelux, benadrukt het belang van een inclusive energietransitie: "De energietransitie biedt kansen voor iedereen. Burgerparticipatie, zoals beschreven in de aanbesteding voor de Prinses Elizabeth-zone in België, is een van de manieren waarop we denken dat de uitbouw van hernieuwbare energie in de praktijk tastbare en betekenisvolle voordelen kan opleveren voor de vele mensen die we moeten meenemen op onze reis naar een volledige energietransitie. We moeten samenwerken, bijleren en innoveren om van deze transitie een succes voor de hele samenleving te maken."


Een wereldwijde dialoog opstarten

Het partnerschap streeft naar actie. Ørsted en Berkeley Haas zullen deskundigen uit de publieke en private sector bij elkaar brengen om de fundamenten te leggen om de positieve impact van hernieuwbare energieprojecten op de mens te meten. Door academisch onderzoek te combineren met praktische casestudies, willen Ørsted en Berkeley Haas een wereldwijde dialoog over hernieuwbare energie en haar sociale impact op gang brengen.

Ann E. Harrison, Decaan van de Haas School of Business aan de Universiteit van Californië, van Berkeley Haas, voegt toe: "Dit meerjarige partnerschap vertegenwoordigt precies wat we bij Haas willen bereiken. We streven ernaar toekomstige leiders op te leiden die niet alleen begrijpen wat duurzaamheid inhoudt, maar ook hoe ze positieve veranderingen kunnen teweegbrengen. De samenwerking met Ørsted is een enorme stap in de goede richting."

De toekomst van hernieuwbare energie is veelbelovend en de samenwerking tussen Ørsted en Berkeley Haas belooft een doorbraak te zijn in de manier waarop we naar energie kijken. Het gaat niet alleen om het opwekken ervan, maar ook om het versterken van gemeenschappen, het bevorderen van onderwijs en het waarborgen van een rechtvaardige transitie voor iedereen. In deze onderneming staat de mens centraal, en dat maakt dit partnerschap zo bijzonder.

1 IRENA, 2023: World Energy Transitions Outlook.
2 IPCC, 2023: Climate Change 2023: Synthesis Report. A Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, H. Lee and J. Romero (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, (in press)

Als wereldleider in hernieuwbare energie heeft Ørsted meer offshore windparken gebouwd dan enige andere ontwikkelaar ter wereld - waaronder 's werelds eerste en grootste windpark ter wereld: Hornsea Two in het Verenigd Koninkrijk heeft een capaciteit van meer dan 1.3GW en levert jaarlijks stroom aan meer dan 1.4 miljoen huishoudens.

Het ligt 89 km voor de kust van Yorkshire in de Noordzee en beslaat een offshore gebied van 462 km².

Werd volledig operationeel in 2022.

Lees hier meer over Ørsted voor groene energie zorgt. 

Lees hier meer over het Center for Responsible Business van Berkeley Haas.


Voor meer info:

Ørsted Global Media Relations
Thor R. Wilkens
+45 99 55 44 07
THRWI@orsted.com

Ørsted EU Media Relations
Stefan De Bruijn
+31 6 15 18 62 00
communicatie@orsted.com

Berkeley Haas Media Relations
Kim Girard
Haas School of Business
kim_girard@berkeley.edu


Over Ørsted

De visie van Ørsted is een wereld die volledig op groene energie draait. Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten, installaties voor hernieuwbare waterstof en groene brandstoffen, en bio-energiecentrales. Ørsted wordt op de CDP Climate Change A List erkend als een wereldwijde leider op het gebied van klimaatactie en was het eerste energiebedrijf ter wereld dat zijn op wetenschap gebaseerde doelstelling voor ‘net zero’ emissies liet valideren door het Science Based Targets initiative (SBTi). Ørsted heeft zijn hoofdzetel in Denemarken en stelt 8.700 mensen tewerk. De aandelen van Ørsted staan genoteerd aan Nasdaq Kopenhagen (Ørsted). In 2022 bedroegen de inkomsten van de groep 132.3 miljard DKK (17.8 miljard EUR). Bezoek orsted.com of volg ons op Facebook, LinkedIn, Instagram, en Twitter.