Onze visie

Oplossingen voor minder CO2

Groene energie zorgt voor groei


Stroom opgewekt uit fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor 73% van de wereldwijde CO2-uitstoot. We zullen dus veel meer groene energie nodig hebben om de opwarming van de aarde onder 1,5 graden te houden. Daarom investeren we actief in het decarboniseren -zo noemen we het verminderen van de CO2-uitstoot - van de industrie.

Wij helpen bedrijven met groene, kostenefficiënte en duurzame energieoplossingen. We voorzien grote industriële spelers van hernieuwbare energie en helpen hen zo hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.

België heeft een rijke industriële geschiedenis die tot op vandaag verder leeft in heel wat industriële clusters, vooral rond de havens. Die nabijheid van offshore wind opent heel wat mogelijkheden om grote energie-afnemers in één klap te vergroenen. Op lange termijn zorgt dit niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, het geeft dankzij een stabiele energieprijs ook zuurstof aan nieuwe en innovatieve projecten voor hernieuwbare energie. Bovendien behaalt België hierdoor sneller haar duurzaamheidsdoelstellingen, en kunnen bedrijven tonen dat ze vooroplopen op het gebied van duurzaamheid.

Van een bedrijf actief in fossiele brandstoffen tot een wereldspeler in groene energie


In 2008 besloten we om het roer volledig om te gooien en begon Ørsted aan een transformatie van een fossiel naar een groen energiebedrijf. Sindsdien hebben we stelselmatig ons kolen-, olie en gasverbruik afgebouwd. In 2017 hebben we onze olie- en gasactiviteiten afgestoten en eind 2024 sloten we onze laatste energiecentrale in Denemarken op kolen. Hiermee is onze groene transformatie voltooid en richten we ons nu volledig op groene energie.

Wij zijn het levende bewijs dat grote veranderingen op korte tijd mogelijk zijn. Zelf ontpopten we ons van DONG Energy tot Ørsted. Door onze transformatie waren we te groen geworden voor onze oude naam. DONG, oorspronkelijk een afkorting voor Danish Oil and Natural Gas, was niet langer een goede beschrijving van wie we zijn en wie we willen zijn. We herdoopten ons tot Ørsted, vernoemd naar de Deense scheikundige Hans Christian Ørsted, één van de grondleggers van het elektromagnetisme en voortrekker van technologische vooruitgang. Net als Ørsted willen wij ook een voortrekker zijn en onze ervaring met onze duurzame transformatie ten dienste stellen van landen en organisaties over de hele wereld.

Vandaag baadt Ørsted onshore en offshore windparken uit, zonnekrachtcentrales, energieopslagfaciliteiten, waterstofinstallaties en centrales op bio-energie. Ørsted is vandaag de marktleider in offshore wind met een marktaandeel van 25%. Door onze acties hebben we onze CO2-uitstoot de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd en tegen 2023 met 96% verminderd. In 2024 ontwikkelden we 33 offshore wind farms, die in totaal opgemaakt zijn uit zo’n 2000 windturbines. We behaalden in ditzelfde jaar een capaciteit van 16.8 GW aan hernieuwbare windenergie. We hebben de ambitie om dit tegen 2030 op te drijven tot 20-22 GW voor offshore wind en zelfs tot 38GW voor al onze groene energieintiatieven. Dit maakt onze doelstelling ambitieuzer dan het Klimaatakkoord van Parijs, dat tot doel heeft de mondiale temperatuur minder dan 1,5 °C te laten stijgen.

" We streven ernaar om een echte voortrekker te zijn in de transformatie naar een groenere samenleving. Daarom blijven we bewijzen dat duurzaamheid en economische winst hand in hand gaan, ook op de lange termijn. In België doen we dit nu al door onze samenwerking met een aantal Belgische bedrijven. Deze samenwerkingen ondersteunen al tientallen jaren de schaalvergroting van de offshore windsector. Maar we geloven ook sterk in een uitbreiding van dit verhaal en de opportuniteiten die er in België zijn voor wind op zee.

Ruben Dijkstra
Managing Director Ørsted Benelux 

Kan onze groene transitie de jouwe inspireren?

Onze bedrijfstransformatie is er een van technologische innovatie, steile leercurves en moeilijke strategische beslissingen met aan het einde van de rit mooie resultaten. Nu willen we deze lessen graag met andere delen. Van onze beslissing om af te stappen van een bedrijfsmodel gebaseerd op fossiele brandstoffen tot de stappen die we ondernamen om een echt groen bedrijf uit te bouwen met alle voordelen en kansen die daarbij kwamen kijken.