Natuur

Bouwen in balans met de natuur

Klimaatverandering tegengaan is een van de grootste uitdagingen waar de wereld op dit moment voor staat. Dit komt voornamelijk door de manier waarop we de wereld met fossiele brandstoffen van energie voorzien. Hier kunnen we verandering in brengen door volledig de overstap te maken naar groene energie. Maar die overstap moet ook gepaard gaan met inspanningen naar natuurbehoud en -herstel.

De klimaatverandering is namelijk ook een van voornaamste aanjagers van de afname van biodiversiteit. Biodiversiteit is van cruciaal belang voor het voortbestaan van leven op aarde onder meer door zijn cruciale rol in de voedselproductie. Daarom is het alarmerend dat de kwaliteit en diversiteit van de natuur met hoge snelheid afneemt.

We moeten beginnen met het identificeren en aanpakken van de potentiële negatieve effecten die de uitbreiding van groene energie, zoals offshore wind, zelf heeft op wilde dieren, habitats en ecosystemen. Alleen dan kunnen we de overgang inzetten om de natuur nieuw leven in te blazen - van het slimmer en langer gebruiken van onze hulpbronnen tot het ontwikkelen van onze hernieuwbare energieprojecten op een manier die de omliggende ecosystemen ondersteunt.

We zijn vastbesloten om de natuur in een betere staat achter te laten. Daarom hebben we ons verplicht om een netto positieve impact te hebben op de biodiversiteit van alle nieuwe hernieuwbare energieprojecten die we uiterlijk vanaf 2030 laten uitvoeren.

We hebben niet alle antwoorden, maar we leren onderweg. We zetten ons in om innovatieve biodiversiteitsprojecten te testen om ervaring op te doen en te leren van onze successen en mislukkingen.

Front cover birds at the sea

Biodiversiteitsacties in De Noordzee

Het is één ding om te constateren dat de biodiversiteit afneemt. Maar het gaat er vervolgens natuurlijk om wat we doen. In Nederland zijn we actief in de Noordzee met Borssele 1 & 2. We nemen daarom ook verschillende maatregelen om de biodiversiteit in dit deel van de Noordzee te ondersteunen.
De voor de hand liggende oplossing is om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegelijkertijd tegen te gaan, door fossiele brandstoffen in te wisselen voor hernieuwbare energiebronnen en bij de uitbouw van die hernieuwbare energieoplossingen ook de natuureffecten mee in rekening te brengen. Ørsted werkt daarom samen met partners en experts, zoals ARK Natuurontwikkeling en WWF Denemarken, aan het ontwikkelen van projecten en initiatieven die de uitbouw van groene energie kunnen verenigen met natuurbehoud- en herstel.

Hoe kunnen duurzame energie assets, zoals windmolens op zee, hergebruikt of gerecycled worden nadat ze buiten gebruik zijn gesteld?