Ørsted en Spoor starten AI-vogelmonitoring pilot in windpark Borssele 1&2

Ørsted en Spoor hebben de krachten gebundeld voor een pilot waarbij AI-technologie wordt ingezet om vogelgedrag te monitoren in het offshore windpark Borssele 1&2. In het windpark zijn drie geavanceerde hoge-resolutiecamera’s geïnstalleerd bij twee turbines om overdag continu het vlieggedrag van vogels te monitoren.
Dit innovatieve project draagt bij aan een beter begrip van het aanvaringsrisico en helpt bij het ontwikkelen van effectieve beschermingsmaatregelen. Dit ondersteunt ons streven om een netto positieve impact op de biodiversiteit te bereiken voor alle nieuwe duurzame energieprojecten vanaf 2030.

De software van Spoor heeft al bewezen dat het vogels nauwkeurig kan detecteren over grote afstanden en in uitdagende omstandigheden. Nu turbines steeds groter worden en de afstand tussen de turbines toeneemt, is vogelmonitoring alleen mogelijk en effectief met technologie die gegevens en beelden van hoge kwaliteit kan vastleggen over een grote afstand. In deze pilot wordt voor het eerst vogelgedrag geanalyseerd op een afstand van maar liefst 1,9 kilometer. Dit betekent een belangrijke stap vooruit in de mogelijkheden van AI-gestuurde monitoring in offshore windparken.

Het monitoren van vogels offshore en het detecteren van botsingen blijft een hele uitdaging. Daarom vertrouwt de offshore windindustrie op voorzorgsmodellen om potentiële botsingen met vogels in te schatten. Het systeem van Spoor kan echter data leveren over daadwerkelijk vermijdingsgedrag en botsingen, waardoor de impact van windparken op vogelpopulaties nauwkeuriger in kaart wordt gebracht. De pilot in Borssele loopt minimaal een jaar om seizoensgebonden vogelactiviteit volledig in beeld te brengen.

Wat deze technologie uniek maakt, is de mogelijkheid om individuele vogels nauwkeurig te identificeren en te volgen – een niveau van detail dat radar en menselijke waarnemingen niet kunnen bieden. Bovendien maakt Spoor gebruik van standaard camera-hardware, wat het systeem kostenefficiënter en minder complex maakt dan radarsystemen. Dankzij de hoge-resolutie videodata kunnen vogelexperts achteraf vogelactiviteit nauwkeurig analyseren en verifiëren.

“Dit project laat zien hoe belangrijk wij innovatieve startende bedrijven vinden, en de ontwikkeling van kennis en technologie. De technologie van Spoor zal ons begrip van vogelgedrag in en rond offshore windparken verbeteren, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van groene energie”, aldus Emma Hospes, Hoofd Milieu en Vergunningen bij Ørsted.  

Ask Helseth, CEO van Spoor: “De samenwerking met Ørsted op Borssele 1&2 is een unieke kans voor ons om onze technologie te verfijnen op een van 's werelds toonaangevende offshore windparken. Dit project is een cruciale stap om bruikbare inzichten te leveren, zodat biodiversiteit en offshore wind nog beter naast elkaar kunnen bestaan.”  

Door verder samen te werken met Spoor zal Ørsted waardevolle inzichten krijgen in het gedrag van verschillende vogelsoorten rondom offshore windparken. Met een beter begrip van het vermijdingsgedrag en het aanvaringsrisico kunnen effectievere risicobeperkende maatregelen worden ontwikkeld. Deze aanpak onderstreept de ambitie van Ørsted om biodiversiteit te beschermen en duurzame energieoplossingen te optimaliseren.