Industrieleiders bundelen krachten om wereldwijde uitrol van hernieuwbare infrastructuur te versnellen

  • Het Wereld Economisch Forum lanceert de “Responsible Renewables Infrastructure Coalition” voor een duurzame en eerlijke uitbreiding van de wereldwijde infrastructuur die nodig is voor de groene transitie.
  • Bedrijfsleiders uit de energie-industrie en vooraanstaande milieuorganisaties hebben zich bij dit nieuwe initiatief aangesloten tijdens de klimaatweek in New York.
  • Nu de wereldwijde vraag naar hernieuwbare energie sterk toeneemt, zal de coalitie zich erop richten om de impact van grootschalige infrastructuurprojecten op gemeenschappen en biodiversiteit wereldwijd verantwoord te beheren.
  • Lees hier meer over de coalitie.
Het Wereld Economisch Forum heeft samen met leidende bedrijven uit de sector van de hernieuwbare energie-infrastructuur de “Responsible Renewables Infrastructure Coalition” gelanceerd. Deze wereldwijde alliantie wil de uitrol van hernieuwbare energie-infrastructuur versnellen op een manier die zowel mens als natuur ten goede komt.

De coalitie brengt zowel spelers uit de private sector als milieuorganisaties samen en zet zich in voor eerlijke resultaten en de bescherming van biodiversiteit. Dit doen ze door gemeenschappen te betrekken, voordelen te delen, jobs te creeëren en natuurbescherming van belangijke soorten en ecosystemen.

AES, Enel, Iberdrola, Lightsource bp, Ørsted, RWE en Vestas, evenals The Nature Conservancy en Birdlife International, hebben zich aangesloten om het initiatief te ondersteunen. Accenture treedt op als kennispartner. Het initiatief zal filantropische samenwerkingen tussen de publieke en private sector gebruiken om gezamenlijke betrokkenheid en grootschalige actie te stimuleren.

"Nu de wereldeconomie de overgang maakt naar meer hernieuwbare energie, moeten we ervoor zorgen dat deze shift zowel mens als planeet ten goede komt," zegt Kristen Panerali, Hoofd Clean Power, Netwerken en Electrificatie bij het Wereld Economisch Forum. "Veel belanghebbenden erkennen de noodzaak om de uitrol van hernieuwbare energie-infrastructuur anders aan te pakken. Door hen te verenigen, zal de coalitie op een lijn komen over maatregelen en beleid die zowel de mens als de biodiversiteit ten goede komen en tegelijkertijd de energietransitie versnellen.”

Om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden, moet de capaciteit van hernieuwbare energie tegen 2030 verdrievoudigen. Dit vereist de ontwikkeling van grootschalige infrastructuur, zoals windparken, zonne-energiecentrales en netwerken op zowel land als zee. Deze projecten zullen steeds vaker in aanraking komen met lokale gemeenschappen, wilde dieren en natuurlijke ecologische systemen. Op een verantwoorde manier omgaan met de impact van deze aanzienlijke groei in infrastructuur is essentieel om een snelle, duurzame en eerlijke energietransitie voor iedereen te garanderen.

" De uitrol van hernieuwbare infrastructuur op een verantwoorde manier aanpakken kan zowel bedrijven als gemeenschappen ten goede komen, en het tempo richting een schoon energiesysteem versnellen," aldus Miguel Torreira, Global Utilities Strategy Lead bij Accenture. "Het is daarom belangrijk om iedereen op een lijn te krijgen over wat een succesvol en verantwoord project is, met een holistische blik op de economische, milieutechnische en sociale gevolgen."

Op basis van de al genomen maatregelen om de uitdagingen en kansen van de energietransitie voor hernieuwbare energie te identificeren, zullen coalitieleden samenwerken om:

  • Een wereldwijde consensus te bereiken over een uniforme methode om de impact van hernieuwbare energie-infrastructuur op mens en natuur te meten, waarbij bestaande globale en regionale initiatieven worden geïntegreerd.
  • Bedrijven te stimuleren om zich in te zetten voor verantwoorde ontwikkeling van infrastructuur.
  • Regeringen te ondersteunen bij het ontwerpen van praktische processen en normen.

"Onze visie is aan een wereld bouwen die volledig draait op groene energie, waarbij ons bedrijf actie onderneemt en meetbare impact heeft op mens en natuur," zei Ingrid Reumert, Senior Vice-President Global Stakeholder Relations bij Ørsted. "We kijken ernaar uit om kennis en ervaringen uit te wisselen met onze collega's, zodat we onze inspanningen voor natuur en mens kunnen versnellen en op elkaar afstemmen. Om invloed op de industrie te hebben, zijn integratie, institutionalisering en uitvoering vereist. En het is de industrie die kan tonen wat mogelijk is."