Ørsted kiest Jan De Nul om grootste windpark ter wereld Hornsea 3 met land te verbinden

In een historische stap naar duurzame energie in het Verenigd Koninkrijk, hebben Ørsted en Jan De Nul Group hun krachten gebundeld voor Hornsea 3, het grootste offshore windpark ter wereld. Het is Ørsteds eerste offshore HVDC-installatiecontract in het VK.
Jan De Nul Group zal een cruciale rol spelen in het installatieproces van de offshore exportkabel. Het project omvat de voorbereiding van de zeebodem, transport, installatie en bescherming van een indrukwekkende 350 kilometer aan hoogspanningsgelijkstroomkabels (HVDC). Deze kabels vormen de levensader tussen het windpark en het Britse elektriciteitsnet.

Hornsea 3 bevindt zich op 160 km van de kust van Yorkshire, in het noordoosten van het VK. De totale capaciteit van Ørsteds Hornsea-trio – dat bestaat uit Hornsea 1, 2 en 3 – zal meer dan 5 GW bedragen en zal daarmee het grootste operationele offshore windpark ter wereld zijn. 

150.000 ton rots om kabel te beschermen

De twee HVDC-exportkabels en de verbindingskabel zullen samen 350 km lang zijn en het windpark verbinden met het nationale elektriciteitsnet. De gespecialiseerde kabellegschepen Isaac Newton en Connector zullen de kabels vervoeren en installeren. Voor de bescherming van deze kabels zullen geavanceerde technieken worden ingezet, waaronder het gebruik van het rotsinstallatieschip Simon Stevin, dat tot 150.000 ton rots zal plaatsen.

De kabelinstallatie is gepland voor 2025, tegen 2027 moeten de werkzaamheden rond zijn. 

Eenmaal operationeel, zal Hornsea 3 met maximaal 200 windturbines essentieel zijn voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit, in staat om meer dan 3,3 miljoen Britse huizen van stroom te voorzien. Dit project onderstreept de toewijding aan de Britse Energiezekerheidsstrategie om tegen 2030 50 GW aan offshore wind te realiseren.

Eens operationeel, zullen de maximaal 200 windturbines van Hornsea 3 voldoende hernieuwbare elektriciteit opwekken om meer dan 3,3 miljoen Britse gezinnen van stroom te voorzien – en een aanzienlijke bijdrage leveren aan de ambitie van de Britse regering om tegen 2030 een capaciteit van 50 GW aan offshore wind te hebben, zoals beschreven in de Britse strategie voor energiebevoorradingszekerheid. 

Vruchtbare samenwerking voor bedrijven en maatschappij

Luke Bridgman, Senior Projectdirecteur bij Ørsted, benadrukt het belang van de samenwerking met Jan De Nul en andere partners zoals Aibel, Hitachi, NKT, Volker Fitzpatrick en AMS No-Dig, om een hoogspanningskabel aan te leggen die 2,9 GW aan groene energie zal verbinden met het VK. “We zijn verheugd om weer samen te werken met Jan De Nul. Het contract is een belangrijke mijlpaal in de bouw van Hornsea 3, en zet ons op weg naar het grootste windpark ter wereld.” 

Ook Jan De Nul Group is trots om bij te kunnen dragen aan dit prestigieuze project. Wouter Vermeersch, Manager offshore kabels bij Jan De Nul Group: “Dankzij de samenwerking met Ørsted, eerder al met succesvolle projecten zoals Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3, blijven we samen bouwen aan de energietransitie.” 

Naast de productie van groene energie, zal de bouw van Hornsea duizenden duurzame banen creëren en miljarden ponden aan investeringen in de Britse offshore wind-toeleveringsketen betekenen. 

Hornsea 3 zal tijdens de bouwfase tot 5.000 banen creëren, in de lange operationele fase gaat het over 1.200 permanente banen, zowel direct als in de toeleveringsketen. Hornsea 3 zal beheerd worden vanuit Ørsteds operationele en onderhoudshub in Grimsby.